Planner Fever

Planners & Journals

For almost a year now I have tried to get along using only the calendar application on my phone to keep track of my errands, but it simply hasn’t been enough. It was only a matter of time before I’d return to using a paper calendar anyway, but it probably would have taken a lot longer were it not for the fact that I was re-introduced to Filofax planners, through which I found out about inspiring ways of keeping and decorating a planner. I knew instantly I couldn’t bear to continue using my phone’s calendar app as my main calendar any longer. As a remedy, I ordered myself a planner — a lovely personal-sized Filofax Malden.

Pictured above: no pink or pastels in sight.

Pictured above: no pink or pastels in sight.

My brand new, shiny planner finally arrived on Wednesday. I probably look like Homer Simpson thinking of doughnuts every time I pick it up. I had prepared for the planner’s arrival in advance by acquiring some washi tapes, stickers and decorative papers. This has proved to be trickier than I thought, because most of the available things seem to fall into the category of “pink, pastels, bright, happy and cute”, and while there’s absolutely nothing wrong with that, these things just don’t match my aesthetic tastes, which reside somewhere in the area of “dark, melancholic and slightly sinister”. As a result planner-y things that feel like “my type” seem to be in short supply, and while by bank accounts is thankful for this, the situation has left me with little material for decorating my planner. I did make my first attempt, though:

On the left, there is a list explaining the symbols I’ll be using on the calendar. Not much to see there. On the right you’ll find this week’s spread. The writings I’ve blurred, but my sad failure is clearly visible. Notice how the original text under that washi tape is showing on the upper right corner of the right-side page? The white strip of paper was meant to go there, but for some reason it didn’t. Oh well.

Progress with the planner might be reported on this blog from time to time, when there is something to show and/or tell. Meanwhile, I’d be very happy if someone could suggest places where I could find things suitable for planner decoration that go well with my non-pink-and-pastels type of taste. (If you do leave a comment, you’ll be the first one to do so! So far I’ve just been babbling here on my own.)

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Nanna Kääpiö
  April 22, 2016 at 00:40

  Etsy. Nuff said. Also, gimme some credit for re-introducing you to those!

  • Reply
   Elm
   April 22, 2016 at 01:10

   *gives you credit*

   *also gives you credit for being the first person to post a comment here*

 • Reply
  Viivi Lindblom
  April 23, 2016 at 02:40

  Do I also get credit for being the second one to comment? And can I give Nanna credit as well for guiding you to our group? :D

  Oon siis yks Planner Lovers Finlandin ylläpitäjä. En oo käynyt ryhmässä pariin viikkoon ihan älyttömien työkiireiden takia, joten oon missannut todella paljon. Kuulin kuitenkin toisilta ylläpitäjiltä, että miellä on ensimmäinen jätkä ryhmässä! Olin niin innoissani, koska tä on tosiaan aika painottunut “tyttöjen jutuksi”. Nyt sit sattuman kautta päädyin sun blogiin, ja oon entistä enemmän innoissani! :D Oon aina tuolla ryhmässäkin sanonut, että on todella mielenkiintoista nähdä, miten ihmisillä on täysin erilaiset tyylit koristella plannereitaan. Ja on todella virkistävää nähdä ei-pinkki, ei-pastelli, ei-“bright, happy and cute” aukeama, sillä mun persoona on aika hyvin tiivistettynä just noi viisi sanaa, vaikka tyyliä saatankin vaihdella! :D Oon kans kiinnostunut tosta bullet journalingista, sitä kun en ole vielä itse saanut aikaiseksi kokeilla.

  Olis todella kivaa kuulla ja nähdä lisää miltä tä maailma näyttää sun silmin ja miten löydät paikkasi meidän kikertävän kukertavien pilpehööri-ihmisten keskeltä! :D Olisi myös todella mahtavaa, jos olisit kiinnostunut kirjoittamaan meidän blogiin? Meillä (tai no, mulla varmaan eniten) kun on sellainen haave, että saataisiin vähän muutettua sitä käsitystä, et tä harrastus olis vaan tarroja ja kukkia ja sateenkaaria, ja vain 15-30v tytöille. Suostuisitko, jos pyydän oikein kauniisti? :)

  Viivi

  PS. Most likely nobody would’ve noticed the mistake had you not mentioned it. :D
  PPS. Goodreads is the best thing ever!

  • Reply
   Elm
   April 24, 2016 at 18:24

   Suuret kiitokset kommentista! (Olin pari päivää poissa koneen ääreltä ja siksi pääsin vastaamaan vasta nyt.) Olen ihan samaa mieltä siitä, että on tosi mielenkiintoista nähdä, miten erilaisilla tavoilla ihmiset koristelevat plannereitaan ja kuinka lopputulokset ovat tekijöidensä näköisiä. Ja vaikka suurin osa vastaan tulevista esimerkeistä sijoittuukin juuri sinne söpöön ja iloiseen pinkin ja pastellisävyjen maailmaan, niin niitäkin on kiva katsella ja kyllä niistäkin inpiroivia idoita saa irti, vaikka tyyli ei varsinaisesti henkilökohtaisesti juuri nappaisikaan.

   Olen tosi otettu pyynnöstä kirjoittaa jotakin Planner Lover Finlandin blogiin, täytyykin miettiä asiaa tarkemmin. En tiedä kuinka laajasti osaisin mitään kirjoittaa, kun olen kuitenkin suht aloittelija tämän touhun parissa, mutta minulle voi laittaa asian tiimoilta vaikka sähköpostia (elmchilde@gmail.com), sitä kautta lienee helpompaa/nopeampaa vaihtaa ajatuksia :)

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.