Helmet-lukuhaaste 2018

Book Journal

Uusi vuosi, uudet haasteet – tässä tapauksessa lukuhaasteet, ja nimenomaan vuoden 2018 Helmet-lukuhaaste. Viime vuonna otin ensi kertaa osaa Helmet-lukuhaasteeseen ja sain haasteen myös suoritettua hyväksi katsomallani tavalla, ja koska kokemus oli kaiken kaikkiaan positiivinen, ajattelin tarttua tähän haasteeseen myös tänä vuonna. Uudet haastekohdat julkistettiin 29. joulukuuta. Ensi vilkaisulla tämän vuoden lukuhaaste vaikutti aiempaa haasteellisemmalta: viime vuoden haasteessa vain muutama kohta aiheutti minulle hieman päänvaivaa, kun taas tämän vuoden haasteessa on useita kohtia, joihin en heti ensi vilkaisulla osannut keksiä mitään luettavaa. En kuitenkaan anna tämän lannistaa, vaan päinvastoin odotan että uusiin haastekohtiin sopivan luettavan etsiminen saattaa hyvinkin osoittautua entistä mielenkiintoisemmaksi! Kas näin:

Helmet-lukuhaaste 2018

1. Kirjassa muutetaan
2. Kotimainen runokirja
3. Kirja aloittaa sarjan
4. Kirjan nimessä on jokin paikka
5. Kirja sijoittuu vuosikymmenelle, jolla synnyit
6. Kirja on julkaistu useammassa kuin yhdessä formaatissa
7. Kirja tapahtumat sijoittuvat fiktiiviseen maahan tai maailmaan
8. Balttilaisen kirjailijan kirjoittama kirja
9. Kirjan kansi on yksivärinen
10. Ystävän tai perheenjäsenen sinulle valitsema kirja
11. Kirjassa käy hyvin
12. Sarjakuvaromaani
13. Kirjassa on vain yksi tai kaksi hahmoa
14. Kirjan tapahtumat sijoittuvat kahteen tai useampaan maahan
15. Palkitun kääntäjän kääntämä kirja
16. Kirjassa luetaan kirjaa
17. Kirja käsittelee yhteiskunnallista epäkohtaa
18. Kirja kertoo elokuvan tekemisestä
19. Kirja käsittelee vanhemmuutta
20. Taiteilijaelämäkerta
21. Kirja ei ole omalla mukavuusalueellasi
22. Kirjassa on viittauksia populaarikulttuuriin
23. Kirjassa on mukana meri
24. Surullinen kirja
25. Novellikokoelma
26. Kirja kertoo paikasta, jossa et ole käynyt
27. Kirjassa on sateenkaariperhe tai samaa sukupuolta oleva pariskunta
28. Sanat kirjan nimessä ovat aakkosjärjestyksessä
29. Kirjassa on lohikäärme
30. Kirja liittyy ensimmäisen maailmansodan aikaan
31. Kirjaan tarttuminen hieman pelottaa
32. Kirjassa käydään koulua tai opiskellaan
33. Selviytymistarina
34. Kirjassa syntyy tai luodaan jotain uutta
35. Entisen itäblokin maasta kertova kirja
36. Runo on kirjassa tärkeässä roolissa
37. Kirjailijalla on sama nimi kuin perheenjäsenelläsi
38. Kirjan kannessa on kulkuneuvo
39. Kirja on maahanmuuttajan kirjoittama
40. Kirjassa on lemmikkieläin
41. Valitse kirja sattumanvaraisesti
42. Kirjan nimessä on adjektiivi
43. Suomalainen kirja, joka on käännetty jollekin toiselle kielelle
44. Kirja liittyy johonkin peliin
45. Palkittu tietokirja
46. Kirjan nimessä on vain yksi sana
47. Kirja kerrotaan lapsen näkökulmasta
48. Haluaisit olla kirjan päähenkilö
49. Vuonna 2018 julkaistu kirja
50. Kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja

Melkoinen lista! Nyt näitä haastekohtia jo jonkun aikaa mietiskelleenä alan vähitellen uskoa, että suurimpaan osaan löytyy luettava kirja ilman sen kummempaa etsimistä. Muutama kohta minua silti erityisesti mietityttää. Kohdan 11 (kirjassa käy hyvin) täyttäminen on todennäköisesti lopulta todella helppoa, mutta kuinka raportoida kohdan täyttymisestä ilman, että tulee samalla tavallaan spoilanneeksi loppuratkaisun? Pitänee valita tähän kohtaan joku tunnettu teos, jonka kohdalla “hyvin käyminen” on tunnettu tosiseikka eikä yllätä ketään. Kohta 13 (kirjassa on vain yksi tai kaksi hahmoa) puolestaan kuulostaa siltä, että se voi hyvinkin osoittautua haasteen hankalimmaksi kohdaksi. Kohta 48 (haluaisit olla kirjan päähenkilö) aiheuttaa sekin todennäköisesti minulle harmaita haivenia. Tai mistä sitä tietää – ehkä käykin niin, että päädyn lukemaan haastekohtaan 21 (kirja ei ole omalla mukavuusalueellani) jonkun supersuositun noir-dekkarin, jonka kovaksikeitetty ja väkivaltainen päähenkilö yllättäen äkkiä herättääkin sisälläni uinuvan viskinhimon ja taipumuksen antaa nyrkkien puhua puolestani… juu ei.

Yksi haastekohta sen sijaan ilahduttaa minua erityisesti, nimittäin kohta 37 (kirjailijalla on sama nimi kuin perheenjäsenelläsi), sillä jos mikään tuhotulva tai muu mörkö ei sotke kuvioita, pääsen lukemaan tämän vuoden puolella kirjan, jonka kirjoittajalla on täsmälleen sama nimi kuin armaallani. Oooh! Oooooooh! (Tähän kohtaan lisäisin värikkään paperisilppupölähdyksen ja fanfaarin, jos osaisin.)

Tänäkin vuonna noudatan lukuhaasteen suhteen seuraavia itse itselleni asettamia sääntöjä: 1) yhdellä kirjalla saa ruksia luetuiksi kaikki ne kohdat, jotka kirja täyttää; ei siis tarvitse lukea viittäkymmentä kirjaa jotta haaste tulisi täytetyksi, ja 2) jokaisen kohdan tulisi kuitenkin tulla täytetyksi vähintään kerran ennen vuoden loppua ja haasteen päättymistä. Lisäksi, viime vuodesta poiketen, odotan ensin että jokaiseen kohtaan on löytynyt vähintään yksi kirja, ja vasta sen jälkeen merkitsen kohdat jollakin tietyllä kirjalla suoritetuksi. Näin toivottavasti vältyn siltä, että kesken kaiken törmään kirjaan, joka olisi täyttänyt jonkin haastekohdan täydellisesti, mutta ei sitten mahdu haasteeseen mukaan laisinkaan, koska ei sovi muihin kohtiin ja se ainut sopivakin oli kuitattu jo jollakin muulla.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.